0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “1917. ROMANOVS & REVOLUTIE”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Maandagavond 21 augustus 2017  

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de tsaren in Rusland plaats maakten voor het communisme, en dat Lenin aan de macht kwam. Ter gelegenheid daarvan is in de Hermitage in Amsterdam een fascinerende tentoonstelling te zien met objecten, waaronder filmfragmenten, kleding en speelgoed, die samen het verhaal vertellen van het Sint Petersburg van tsaar Nicolaas II en zijn gezin rond 1900. De selectie van voorwerpen illustreert ook hoe revoluties en opstanden leidden tot een nieuw regime. Art & Leisure biedt u, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, een lezing over deze tentoonstelling, zodat u optimaal voorbereid bent op uw bezoek.


De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 21 augustus 2017 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie.
Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl   

Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.


Aan het begin van de 20e eeuw kende Sint Petersburg een bloeiende kunstwereld, en was het een welvarende handelsstad waar ook buitenlandse bedrijven gevestigd waren. Het was de tijd van tsaar Nicolaas II en zijn vrouw Alexandra.  De tsaar was een zachtaardige man, maar door een aantal slechte beslissingen kwam het volk tegen hem in opstand.

De heerschappij van de laatste tsaar werd daardoor vooral gekenmerkt door revolutie, die in Rusland de omwenteling zou betekenen naar het  communisme. In 1917 zag Nicolaas zich genoodzaakt om afstand te doen van zijn troon, en werd vervolgens de macht gegrepen door Lenin. Met de moord op de Nicolaas II en zijn gezin in juli 1918 kwam er een definitief einde aan de Romanov-dynastie.

In deze lezing nemen wij u mee naar het Rusland van het begin van de 20e eeuw. U hoort over het leven en het gezin van de laatste tsaar en leert welke beslissingen hij nam, die de revolutie ontketenden. Aan het einde van de lezing heeft u een duidelijk beeld van het tijdperk waarin Rusland communistisch werd, het tijdperk van Romanovs & Revolutie.