0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING: MONET, TUINEN VAN VERBEELDING
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Maandag 9 december 2019 19.30 – 21.30 uur

Meer dan 40 jaar lang verbeeldde Claude Monet zijn iconische tuin in Giverny in zijn schilderijen. Dit najaar toont het Kunstmuseum Den Haag een prachtige tentoonstelling met deze werken van de grote impressionist. Met een groot aantal internationale bruiklenen, vooral uit het Musée Marmottan Monet uit Parijs, en natuurlijk de prachtige Blauweregen uit eigen collectie, is dit een tentoonstelling die u dit najaar niet mag missen. Daarom organiseert Art & Leisure, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, deze lezing zodat u bij uw bezoek aan de expositie niets van alle moois mist.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 9 december 2019 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

Het was 1883 toen Claude Monet op zoek naar een nieuwe woning voor zijn grote gezin op het huis met tuin in Giverny stuitte. In de eerste periode, tot 1890, legde hij zich toe op het aanleggen van een bloementuin met een enorme kleurenpracht. Toen hij daarna uiteindelijk zijn huis kon kopen, stortte hij zich op het aanleggen van een tweede tuin, de zogenaamde watertuin. Daar maakte hij zijn beroemde waterlelievijver, die hij talloze keren als onderwerp van zijn late schilderijen nam.

In de serie van honderden werken die Monet in zijn tuin maakte tussen 1883 en zijn overlijden in 1926 liet hij de impressionistische weergave van het vluchtige moment steeds meer los. Daarvoor in de plaats streefde hij naar een tijdloze verbeelding van zijn tuin, waarvoor hij gebruik maakte van een meer expressieve vormentaal.

Tijdens deze lezing wandelt u aan de hand van zijn schilderijen door de tuin van Monet in Giverny. U ziet de waterlelies en zijn geliefde Japanse bruggetje. Ontdek hoe en waarom de serie van de waterlelies tot stand kwam, en hoe zijn stijl zich ontwikkelde in de 40 jaar dat hij in zijn tuin werkzaam was. Ook hoort u hoe zijn persoonlijke omstandigheden hun weerslag hadden op zijn schilderijen.

Komt u ook met ons genieten van een mooie avond in de tuinen van Monet in Giverny?