0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “JONGKIND EN VRIENDEN”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

 Dit najaar opent in het Dordrechts Museum een prachtige tentoonstelling over de Nederlandse schilder Johan Barthold Jongkind, en zijn grote invloed op de Franse schilderkunst van de negentiende eeuw. Net als veel andere Nederlandse schilders was hij naar Frankrijk gereisd, waar hij samenwerkte met Franse collega's. Zo ontstond een klimaat van wederzijdse beïnvloeding, en raakte onder anderen Monet geïnspireerd door zijn werk. Dit wordt in de tentoonstelling geïllustreerd door werken uit verschillende collecties uit binnen- en buitenland. Een groot aantal werken is dan voor het eerst in Nederland te bewonderen. Art & Leisure biedt u, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, de mogelijkheid om kennis te maken met deze belangrijke en invloedrijke kunstenaar en met zijn vrienden.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 20 november 2017 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl   

Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

Johan Barthold Jongkind werd geboren in Nederland maar verbleef het grootste deel van zijn leven in Frankrijk. Daar schilderde hij vooral stadsgezichten en rivier- en kustlandschappen, waarbij hij werkte in de Hollandse realistische traditie. Jongkind raakte bevriend met enkele van zijn Franse collega's, onder wie Barbizon-schilder Camille Corot en Claude Monet. Hen viel meteen de rake observatie en de directe, losse manier van schilderen op, en zij raakten daardoor geïnspireerd. Monet stelde zelfs dat hij zorgde voor "de opvoeding van mijn oog". Zo ontpopte de Nederlandse Jongkind zich tot een sleutelfiguur van de negentiende-eeuwse schilderkunst, en een pionier van het impressionisme.

In deze lezing maakt u nader kennis met Jongkind. Wie was deze man en hoe ontwikkelde zich zijn schilderstijl? Aan de hand van de mooiste werken uit de tentoonstelling krijgt u antwoord op deze vragen, maar ontdekt u ook op welke manier schilders als Monet, Pissarro, Daubigny en vele anderen zich door hem lieten inspireren.