0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “HOLLANDSE MEESTERS UIT DE HERMITAGE”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Op 7 oktober is het dan zover: eindelijk komen Hollandse Meesters uit de Hermitage in Sint Petersburg naar Amsterdam. Het is een tentoonstelling waar velen naar uit hebben gekeken. U kunt 63 werken van 50 schilders bewonderen. In de Russische Hermitage zijn 57 van deze schilderijen opgenomen in de vaste opstelling van de Hollandse Zalen. Topstukken zoals Rembrandts “Flora” zijn voor het eerst in 350 jaar weer ‘thuis’. U begrijpt dat wij u willen laten delen in de pracht van deze tentoonstelling, dus organiseert Art & Leisure in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden deze tentoonstellingslezing voor u.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 23 oktober 2017 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

De Noordelijke Nederlanden kenden tijdens de Gouden Eeuw een goedlopende kunstmarkt. Om daar optimaal gebruik van te maken, specialiseerden veel schilders zich in één genre. Daarnaast was er een klein aantal grote meesters dat meerdere genres beheerste, zoals Rembrandt. Wat internationale bezoekers opviel was dat bijna iedereen hier kunst kon kopen; zelfs de minder welvarende medemens kon zich een prentje veroorloven. Al snel sloeg de populariteit van de Hollandse meesters over naar andere landen, waaronder Rusland.

Tsaar Peter de Grote kocht al op zijn 25e zijn eerste Hollandse meester; ver voordat andere verzamelaars zijn voorbeeld volgden. Onder Catharina de Grote kwam de Hermitage tot stand en werd de collectie uitgebreid. En die tendens zette zich voort in de 19e eeuw .

Tijdens deze lezing staan we uiteraard uitgebreid stil bij de topstukken, om u optimaal voor te bereiden op uw bezoek. Maar u krijgt ook antwoord op de vraag wat de tsaren zo aantrok in de Hollandse schilderijen. En u ontdekt hoe de handel in schilderijen in zijn werk ging.

Dit is de tentoonstelling die u dit najaar niet mag missen.